7May2018

SURİYELİ SIĞINMACILAR İSTANBUL UÇURTMA OKULUNDA

TÜRK MODELİ UÇURTMA YAPMANIN SEVİNCİNİ YAŞADILAR

Savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyeli çocuklar, adaptasyon süreci çerçevesinde yapılan çalışmalarda bu kez Üsküdar Belediyesi Uçurtma Müzesi’ndeydi.

“Aynı Toprakta Yetişen Fidanlar Projesi” kapsamında uçurtma müzesini gezen sığınmacı çocuklar, İstanbul Uçurtma Okulunun uçurtma atölyelerinde kendi uçurtmalarını yapmanın mutluluğunu yaşadı. Hayata Destek Derneği “Türk ve Suriye’li çocukların kaynaşmalarını sağlamak” amacıyla başlattığı “Aynı Toprakta Yetişen Fidanlar Projesi”  kapsamında, seksen kişilik Türk ve Suriye’li çocuktan oluşan grup il uçurtma müzesini ziyaret etti.

İlk olarak müze bünyesindeki İstanbul Uçurtma Okulu’na gelen çocuklar, burada eğitmenler eşliğinde kendi uçurtmalarını yaptılar. Son derece keyifli ve eğlenceli bir ortamda, hayatlarında ilk kez Türk modeli uçurtma yapan Suriyeli çocukların mutluluğu görülmeye değerdi. Çocuklara atölye çalışması sonucu birer sertifika verilirken, yaptıkları uçurtmalar da kendilerine hediye edildi.

HAYATLARINDA İLK KEZ DÜNYA UÇURTMALARINI GÖRDÜLER

Programın ikinci ayağı müze ziyaretiydi. Atölye çalışmasının bitmesinin ardından Uçurtma Müzesi salonuna geçen Suriyeli minikler, hayatlarında ilk kez dünyanın değişik ülkelerinden gelen onlarca uçurtmayı görme ve inceleme imkânını yakaladı. Müzenin kurucusu Mehmet Naci Aköz’ün yaptığı teatral sunumlu anlatımı hayranlıkla izleyen çocuklar, bazı uçurtmalara dokunma ve birlikte fotoğraf çektirme imkânına da kavuştu.

AMAÇ SOSYALLEŞMELERİNE KATKIDA BULUNMAK

Proje ile ilgili bilgi veren Hayata Destek Derneği yetkilisi Kasım Arslanbey dernek olarak Suriyeliler’in Türkiye’ye  uyum sağlama süreçleri çerçevesinde pek çok etkinlik yaptıklarını belirterek şunları söyledi;

“Bugün de “Aynı Toprakta Yetişen Fidanlar Projesi” kapsamında, sosyal uyumu gerçekleştirmek amacıyla Türkiye’deki tek uçurtma müzesine 80 öğrencimizi getirdik.

Amacımız Türk ve Suriyeli çocukların kaynaşmaların ve el-motor becerilerinin gelişmesini sağlamak, dil bariyerlerini kırmaya katkı bulunup  ortak bir çalışma ile sosyalleşmelerine destek olmak. Üsküdar Belediyesi Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi yetkililerine de bizlere bu imkânı sağladıkları için ayrıca teşekkür ediyoruz” dedi.