Adım Adım Uçurtma Müzesi Programı

UÇURTMA MÜZESİ PROGRAMI NEDİR?

Adım Adım Uçurtma Müzesi

Ülkemizin ilk ve tek, dünyanın ise 18 uçurtma müzesinden birisi olan Üsküdar Belediyesi Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesinde uygulanan programlar nasıl yürüyor, adım, adım görelim.

Aynı anda 200 kişiye kadar program uygulanabilen uçurtma müzesi için öncelikle randevu alınması gerekiyor. (0216 553 23 370553 979 71 79)

Randevusu alınmış grup ziyaretlerinde, uçurtma müzesinin kapısına kadar gelen servislerden inen öğrencileri müze ilgilileri kapıdan alarak müzenin giriş salonunda sınıflara/gruplara ayırarak iki dakikalık ön bilgilendirme yapmaktadır.

Ön bilgi verilen öğrenciler ve öğretmenler atölye bölümüne alınırken grupla gelen veliler ziyaretçi bölümüne çay ve dinlenme için alınmaktadırlar.

İki bölümden oluşan uçurtma müzesi programın birinci bölümü olan uçurtma okulunun atölyelerine alınan öğrencilere yarım saatlik eğlenceli bir çalışma sunulmaktadır.

Yaklaşık 15 ayrı tasarımdan oluşan uçurtma kâğıtları arasından diledikleri desenleri seçen öğrenciler uçurtma yapımına başlarken uçurtma eğitmenlerimizde atölye içinde dolaşarak yardıma ihtiyacı olan öğrencilere destek vermektedirler.

Okul öncesi ve/veya çocuk gelişimi mezunu olan ve İstanbul Uçurtmacılar Derneği tarafından uçurtma yapım programlarına da katılan eğitmenlerimiz tarafından yönetilen atölyelerimizde uçurtma yapımını bitiren öğrencilerin uçurtmaları kontrol edilerek eksik, aksama olan yerlerine müdahale edilmektedir.

Tüm kontrolleri bitirilen uçurtmalar yanında uçurtma ipleri, uçurtmanın nasıl uçurulacağı ve benzeri bilgilerin yer aldığı broşürlerle birlikte öğrencinin isimleri yazılı olacak şekilde poşetlenerek sınıf öğretmenlerine program sonunda teslim edilmektedir.

Atölye çalışması sonunda tüm öğrenciler alkışlattırılarak ve uçurtma atölyesi takdir belgesi ile ödüllendirilerek onore edilmektedirler.

Programın ikinci bölümünde uçurtma müzesi sergi salonuna alınan öğrenciler sandalyelerine oturtularak müze rehber öğretmeni tarafından tiyatral anlatım ve interaktif bir programla oldukça eğlenceli şekilde program gerçekleştirilmektedir.

Programın bir bölümünde dünyadan örneklerin yer aldığı video gösterisi yapılarak öğrencilerin heyecanları üst düzeye çıkarılmaktadır.

Her öğrenciye, kendi yaptığı uçurtmanın haricinde birer tane de şeytan uçurtma hediye edilmekte ve bu uçurtmanın yapımı ile birlikte uçurulma teknikleri de videolarda anlatılmaktadır.

Program içinde birkaç farklı ülkeden uçurtma da, oldukları yerlerden çıkarılarak öğrencilerin dokunmalarına veya yakından görmelerine imkân tanınmakta, dolayısıyla görerek, dinleyerek ve dokunarak bir sunum yapılmaktadır.

Küçük yaş gruplarında tamamen eğlenceli anlatım dili kullanılırken, ziyaretçi yaşları yükseldikçe uçurtmanın tarihi, dünyadaki uçurtma kültürünün anlatımı, çeşitli fotoğraf ve video görselleri ile desteklenen bir program uygulanmaktadır.

Uçurtmanın nasıl uçurulacağına dair bilgilendirmelerinde yapıldığı programda öğrenci uçurtmanın tüm aşamalarını öğrenmiş olmaktadır.

Uçurtma atölyesi ve müze programı esnasında çalışmaların fotoğraflanarak okulun adı ile birlikte müzemizin www.ucurtmamuzesi.net sitesinde yayınlanmakta ve öğrenciler fotoğrafları indirebilmektedir.

Yaklaşık 1 saat 15 dakika süren program sonucunda uçurtma müzesi önünde sınıflar halinde hatıra fotoğrafı çektiren gruplar atölye bölümünde yapılan uçurtmalarını da alarak uçurtma müzesinin
kapısına kadar gelmiş servislerine binerek etkinlikten ayrılmış olmaktadır.