Uçurtma Müzesi

Uçurtma Müzesi

DÜNYANIN UÇURTMASI BURADA

 

1986 yılından itibaren Mehmet Naci Aköz tarafından toplanan ve bugün itibariyle (Aralık 2020) 6 kıta, 39 ülkeden toplam 3000’e yakın ürünlük (Uçurtma, yayınlar, malzemeler ve çeşitli objelerden oluşan) koleksiyonuyla, ülkemizin ilk ve tek, dünyanın ise 18 uçurtma müzesinden birisi olan Üsküdar Belediyesi Mehmet Naci Aköz uçurtma müzesi ziyaretçilerini beklemektedir.

Kültür ve Turizm Bakanlığımızın 2008 yılında başlattığı “Çocuk Dostu Müze”, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğünün 2011 yılından beri sürdürdüğü “Müzeli Eğitim” ve 2019 yılında hayata geçirdiği “Okul Dışı Öğrenme Ortamları” projeleri çerçevesinde faaliyetlerini sürdüren uçurtma müzesi tüm mesai günleri 09.00 – 17.00 arası açık ve müze girişleri ücretsizdir.

 

Uçurtma Müzesi, aynı anda 200 öğrencinin kendi uçurtmasını kendisinin yapabileceği 3 ayrı uçurtma atölyesinden oluşan “Uçurtma Okulu” ve dünyanın ilk uçurtma kütüphanesi olan “Kütüphanesi’ni de içinde barındırmaktadır.

 

Çeşitli basın ve yayın organları ile web siteleri tarafından çocuklar için gezilecek yerler arasında genellikle ilk sıralarda yer alan ve sık, sık yazılı ve görsel medyada kendisine yer bulan uçurtma müzesi, “Hürriyet Cumartesi Gazetesi”  tarafından ‘’ Türkiye’nin en iyi 10 kişisel müzesi ’’ değerlendirmesinde 6. Seçilmiştir. Girişlerin ücretsiz olduğu uçurtma müzesinde, teatral ve interaktif bir sunumla yaklaşık yarım saat süren eğlenceli uçurtma müzesi programında görerek, dokunarak, uygulamama yaparak ve rehber öğretmenleri dinleyerek eğlenceli, kaliteli zaman geçiriyorlar.

 

Özellikle okullar tarafından gerçekleştirilen kültür gezileri için en ideal yerler arasında yer alan, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğünün de “İstanbul’da gezilecek müze ve atölyeler” arasında gösterilerek tavsiye edilen uçurtma müzesindeki programa katılanlar istemeleri halinde uçurtma okulunun atölyelerinde uygulamalı uçurtma yapımına katılmaları mümkün. Uçurtma atölyesinde uçurtma konusunda yetkin (Okul öncesi/çocuk gelişimi mezunu, uçurtma yapımı konusunda yeterlilik sahibi eğitmenler) eğitimcilerin desteği ile katılımcılar kendi uçurtmalarını kendileri yapabiliyorlar. Atölye çalışmasına katılanlar yaptıkları uçurtmasını program sonunda alıp götürebilmekte bunun karşılığında ise sadece uçurtmanın bedeli alınmaktadır. Müze ve/veya atölye çalışmasına katılacakların randevu özellikle tavsiye edilmektedir.

 

       

 

 

Uçurtma Atölyesi

Kendi Uçurtmanı Kendin Yap

  • Ülkemizin ilk uçurtma okulunu bünyesinde barındıran uçurtma müzemizin belki de en eğlenceli bölümü uçurtma atölyeleridir.
  • 3 yaş itibari ile tüm yaşlara göre düzenlenen atölye çalışmalarında dileyen yetişkinlere de uçurtma eğitimi verilebilmektedir.
  • Yaklaşık yarım saatlik atölye çalışması esnasında, farklı, alternatifli desenli kâğıtlar arasından diledikleri desenleri seçen öğrencilere çıtalar, makas, bant verilerek kendi uçurtmalarını yapma imkânı sağlanıyor.
  • Atölye çalışmasını bitiren her öğrenci alkışlanarak takdir görürken, çıkışta kendilerine verilen uçurtma poşetlerinin içine günün anısı olan takdir belgeleri de ekleniyor.
  • Ayrıca, Türk uçurtma kültürü içinde yer alan uçurtma modellerimizden biri olan ve A4 kâğıdından yapılan “Şeytan Uçurtması”nın malzemesi de (Kâğıdı ve yapım planı) her öğrencinin poşetine eklenmektedir.
  • Atölye çalışmalarında, çocuk gelişimi ve/veya okul öncesi eğitimi almış, anaokullarında görev yapmış ve nihayetinde İstanbul Uçurtmacılar Derneğitarafından teknik eğitimle yetiştirilen uzman uçurtma eğitmenlerince yardımcı olunmaktadır.

Randevu almayı lütfen unutmayınız.

Müzemizi Ziyaret Etmeyi Unutmayınız!

Belki bir gün “Mehmet Naci Aköz” ile tanışma fırsatı yakalayabilirsiniz.

“Müzeye giriş ücretsizdir.”