DÜNYA UÇURTMA MÜZESİ – AMERİKA

DÜNYA UÇURTMA MÜZESİ – AMERİKA

 

80’lerin ortasında Amerika’da bir grup uçurtma meraklısı uçurtmalara ve uçurtma severlere adanmış bir müze kurma fikrini tartışmaya başladılar.

Bu iş için uygun binaları, yasal zorunlulukları, sergilenecek eserleri incelemeye başladılar. İlgilenen kişilerin uçurtmanın tarihini öğrenebilecekleri, uçurtma çeşitlerini inceleyebilecekleri bir mekân oluşturma konusunda fikir birliğine vardılar.

Sonraki iki yıl boyunca grup, uçurtmalar topladı, uçurtma aksesuarları biriktirdi, literatürü bir araya getirdi.  1990 yılında Long Beach’de bir aile tarafından bağışlanan eve yerleşildi ve 21 Ağustos 1990’da Dünya Uçurtma Müzesi kapılarını açtı.

Halen 30 yaşında olan müzede tüm dünyadan toplanmış 1500 uçurtma sergileniyor. Müzede bulunan 400 Japon uçurtması, dünyada Japonya dışındaki en büyük Japon koleksiyonunu oluşturuyor. Bir taraftan da müzede sık sık aerodinamik ve uçurtma yapımı ile ilgili eğitim aktiviteleri düzenleniyor.

Müzede sık sık ilkokullar ve liseler için turlar, 6 hafta sonunu kapsayan kurslar düzenleniyor.

Müzede uçurtma koleksiyonlarının yanı sıra uçurtma tarihini anlatan ses kasetleri ve video arşivi de yer alıyor.

Müzenin seçici kurulunu oluşturan İngiltere, Fransa, Tayland, Japonya ve Kolombiya’daki üyeler ise tüm dünyayı dolaşarak müze için yeni materyal topluyor, açılacak sergileri düzenliyorlar. Ayrıca müzeye üye olanlara her ay bülten gönderiliyor, kimlik kartı veriliyor ve müzeden faaliyetlerinden ücretsiz yararlanma hakkı veriliyor.

Müzede temalı sergiler de düzenliyorlar. Önceki tarihlerde düzenlenmiş olan sergiler;

Felaket Şahitliği ve Zafer konulu sergide, George Lawrence’ın 1906 San Francisco depreminde uçurtma ile çektiği fotoğraflar sergilendi.

St. Louis’de Buluşalım isimli sergide, 1904’te Louisiana Purchase Dünya Fuarı dahilinde gerçekleştirilen Amerika’nın ilk uçurtma yarışmasını konu alan sergi için ‘Alexander Graham Bell, Baden Powell, Octave Chanute, Samuel Cody ve diğer 16 yarışmacıyla dirsek dirseğe dokunduğunuzu hissedebilirsiniz’ diyorlar. Zira o yarışmaya ait orijinal uçurtmalar sergilendi.

  1. Dünya Savaşı Uçurtmaları adlı sergide, kablosuz telefon, radar, ve internet olmadan askeriyenin nasıl haberleştiğini konu alıyorlar, uçurtma üzerinden elbette.1940lardan kalan orijinal uçurtmalar sergilendi.

Asya, Tayland, Malezya, Japon, Çin, Endonezya ve Kore uçurtmaları için de ayrı ayrı sergiler açılmıştı.

Bizim de uçurtmanın tarihi bölümünde bahsettiğimiz Niagara Şelalesi üzerindeki köprünün yapımına katkısının hikayesi Marjorie Cochrane’in ‘Bir Köprüyü İnşa Eden Uçurtma’ adlı kitabında anlatılıyor. Bu kitap ise müzelerinin hediyelik eşya mağazasında varmış.

Dünya Uçurtma Müzesi, sergilere ve programlarla el ele vererek, uçurtmaların heyecan verici ve şaşırtıcı hikayesini anlatmaya adanmış tek Amerikan Müzesi’dir!

Washington Eyaleti Uluslararası Uçurtma Festivali ve Dünya Uçurtma Müzesi’ne ev sahipliği yapan Long Beach Yarımadası’nı ziyaret edenler mutlaka burayı da ziyaret etmektedir.

Dünya Uçurtma Müzesi koleksiyonunda 26 ülkeden 1.500’den fazla uçurtma var.

Haberlerimizle ilgili videoları www.ucurtma.tv den izleyebilirsiniz