BAHAR ve YAZ AYLARININ OLMAZSA OLMAZ ETKİNLİĞİ UÇURTMA ŞENLİKLERİ

İlki 1983 Yılında başlayan uçurtma şenlikleri, ülkemizde bugün itibariyle neredeyse 81 ilin tamamında yapılmaktadır.

Özellikle belediyelerin öncülük ettiği uçurtma şenlikleri her yıl 500 civarında etkinlikle gündeme gelmektedir.

 

Okullar, STK’lar, özel kurumlar, işletmeler ama en fazla da belediyeler tarafından gerçekleştirilen uçurtma etkinlikleri farklı adlarla gerçekleştiriliyor olsa da, halk nazarında uçurtma şenliği olarak algılanıyor.

 

Uçurtma atölyesi, uçurtma şenliği, uçurtma yarışması, uçurtma festivali, uçurtma gösterisi, uçurtma sergisi gibi farklı içeriklerde yapılan uçurtma etkinlikleri genellikle çocukları hedef almakla birlikte, uluslararası uçurtma festivalleri ile ülkemizin tanıtımına da katkı sağlamayı amaçlayan etkinliler gerçekleşiyor.

 

Hemen her uçurtma etkinliğinin içinde bir de yarışma organizasyonu yapılıyor. Uçurtma yarışmalarında, en büyük uçurtma, en küçük uçurtma, en iyi performans, en iyi ekip, en çok havada kalan, en süslü gibi farklı kriterler ile yapılsa da, en çok benimsenen ve yine en çok uygulanan kriterler, en yükseğe çıkan uçurtma, en güzel uçurtma ve en ilginç uçurtma kriterleridir.

 

Uçurtma yarışmalarında çeşitli ödüller yanında para ödülleri verilenler olsa da, bu bölüm yani para ödülü, etkinliğin amacının sapmasına ve işin içine büyüklerin girmesine ve/veya ciddi tartışmalara yol açarak etkinliğin masumiyetini zedelemektedir.

 

Bu nedenle, ödüllerin “Çocuklara verileceği” ön görüsü ile ciddi maliyeti olmayan “Çam sakızı, çoban armağanı” çerçevesinde olması uygun olacaktır.

 

Birinciler için en güzel hediyenin bisiklet olduğu, diğerlerine nispeten biraz daha düşük maliyetli hediyeler olması, hatta her hediyenin yanında mutlaka kupa ve kitap eklenmesinin de amaca hizmet noktasında faydasının göz ardı edilmemesini isteriz.

 

Uçurtma etkinliği yapmak isteyen kurum/kuruluşların dikkat etmesi gereken asıl konu şudur kanaatindeyiz.

Organizasyonu üstlenen firmanın uçurtmadan az da olsa bu konudaki yeterliliğinin sorgulanmasıdır. Maalesef pek çok etkinlikte görünen fotoğraf şudur ki. Uçurtma toptancısından alınan uçurtmaların alanda dağıtımı ile işin kotarıldığının sanılması. Oysa uçurtma uçurulması çok basit bir oyuncak olsa da, denge düzeneği, kuyruklu ise kuyruğunun açılması, uçurtmayı uçurmayı bilmeyenlere alanda verilecek teknik destek oldukça önemlidir.

 

Bu nedenle, uçurtma etkinliğini üstlenecek firmanın bu işle ilgili biraz bilgi edinmek için çaba sarf etmesi olası problemleri ortadan kaldıracaktır.

 

Ayrıca, ülkemizin uçurtma kültürü ve kendimize has uçurtma modellerimiz vardır ve ülke içinde bu konuda pek çok da firma mevcut iken Çin malı denilen uçurtmaların kullanılmamasını hatırlatmak isteriz.

 

Uçurtma etkinliğini profesyonel olarak yapmak isteyenlerin ve/veya çok daha fazla bilgiye ulaşmak için www.ucurtmadunyasi.com u izleyebilirsiniz