Dünya Uçurtma Müzesi – Japonya/Tokyo

TOKYO UÇURTMA MÜZESİ – JAPONYA

Tokyo Uçurtma Müzesi, uçurtma gönüllüsü bir Japon’un kişisel uçurtma koleksiyonunun bağışlanması ile 1977 yılında kurulmuştur.

Shingo Modegi, Japonya Uçurtma Birliği kurucusu ve aynı zamanda binanın alt katlarını kaplayan restoranın eski sahibidir. Modegi ayrıca 2006 yılında dünyanın en büyük uçurtma rekorunu kırdı. 1000 m2’lik yastık uçurtma ile (Türkiye’de Mehmet Naci Aköz’e ait 60 m2’lik dev Türk Bayrağı uçurtma modelinin aynısının devasasıdır)

Müze büyüklüğüne rağmen alanının içi oldukça dağınık ve koleksiyonu 3.000 parçadan oluşmaktadır. Küçük kutu uçurtmalarından dev uçak ve kuş modellerine kadar pek çok uçurtmayı görmek mümkün, bu sıkışık sergi hazinelerle dolu gizli bir tavan arasına benzetiliyor.

Uçurtmalar, gelenekselden moderne, kâğıttan naylona kadar tüm şekil, boyut ve malzemelerde oluşuyor. Bazıları tavanlardan sarkarken diğerleri duvarlardan sarkıtılıyor. Bazı uçurtmalar 1603’ten 1868’e kadar süren Japonya’nın Edo döneminden kalmadır.

Bu etkileyici koleksiyonu gördükten sonra, kendinize bir uçurtma yapmak isterseniz müze, hediyelik eşya dükkânın da bambu, kumaş ve kordon gibi yapı malzemeleri ile uçurtmaları ve hatıra ürünleri bulmak mümkündür.

Müze, Taimeiken binasının beşinci katında yer almaktadır. Pazar hariç her gün 11: 00-17: 00 saatleri arasında açıktır. Ve giriş ücreti 20 Yen’dir

Müze Tokyo’da bir kültür varlığı olarak kabul edilmiştir. Buna ek olarak, müze içindeki atölyede isteyenlere uçurtma yapmayı öğrenmek için eğitimcilerde bulunmaktadır.

Japonya’daki, hatta dünyadaki pek çok uçurtmacı tarafından Tokyo uçurtma müzesindeki koleksiyon” Uçurtma hazinesi” olarak kabul görmektedir.

Koleksiyonda geleneksel ve modern uçurtmalar, kâğıt ve naylon uçurtmalardan oluşan koleksiyonda uçabildiklerine inanamayacağınız ama inanılmaz şekilde uçan uçurtmalar vardır.

Müzeye girdiğinizde yerler, tavanlar, duvarlar üst üste sergilenen uçurtmalarla doludur, hatta doluluk öyle seviyededir ki, oturmak için hiçbir bölüm yoktur.

Ziyaretçiler kıymetli uçurtmalara zarar vermeden koleksiyonu görüp en geç 20 dakika içinde müzeden ayrılmaktadır.

Koleksiyonda uçurtmaların dışında fotoğraflar, belgeler ve bir uçurtma ustasının gerçek boyutlu heykeli bulunmaktadır.

Tokyo uçurtma müzesi 2018 yılında Japon uçurtma kültürünün örneklerinden oluşan 36 adet geleneksel Japon uçurtmasını Üsküdar Belediyesi Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesine bağışlamıştır. Japon uçurtma kültürünün bu nadide örneklerini görmek, kültürü ve tarihi ile ilgili bilgi almak için müzemize gelmeniz yeterlidir.

Haberlerimizle ilgili videoları www.ucurtma.tv den izleyebilirsiniz