MEHMET NACİ AKÖZ – HİNDİSTAN/TELANGANA – HAYDARABAD VE MAHABUBNAGAR ŞEHİRLERİNDEYDİ

MEHMET NACİ AKÖZ

UÇURTMANIN PEŞİNDE DÜNYAYI GEZİYOR

TÜRK UÇURTMA TAKIMI HİNDİSTAN’IN TELANGANA EYALETİNE BAĞLI

HAYDARABAD VE MAHABUBNAGAR ŞEHİRLERİNDEYDİ

İstanbul Uçurtmacılar Derneği başkanı ve Türk Uçurtma takımı kaptanı Mehmet Naci Aköz, Hindistan’ın Telangana Eyaleti Hükümeti Turizm Bakanlığı tarafından organize edilen 5. Uluslararası Telangana Uçurtma Festivalinde Türkiye adına katılarak uçurtma gösterileri ve uçurtma atölyeleri gerçekleştirdi.

İstanbul Uçurtma Müzesi koleksiyonunda bulunan 15 ayrı model uçurtma ile festivale katılan Türk Uçurtma Takımının uçurduğu uçurtmalardan biri ise 10×6 metreden oluşan dünyanın en büyük 5. Bayrak uçurtması olarak biliniyor.

Türk Uçurtma Takımı kaptanı Mehmet Naci Aköz ve takım üyelerinden Selçuk Koç’un katıldığı festivalde gerçekleştirilen eğitim atölyelerinde ise Türk uçurtma kültürünün uçurtma modellerinin uygulamalı eğitimleri verildi.

Türk uçurtma takımı kaptanı ve İstanbul Uçurtmacılar Derneği Başkanı Aköz, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada; Sokak oyunları kültürümüzün tek canlı oyuncağı olarak bildiğimiz uçurtma, dünyadaki pek çok ülkede farklı tarihlerde dev uluslararası uçurtma festivalleriyle kutlanıyor. Bizde Türkiye’nin tek resmi uçurtma kurumu olarak bu festivallere katılarak ülkemizi temsil etmeye çalışıyoruz.

Daha önce 3 Kez gittiğimiz Hindistan’da Udaipur, Jaipur ve Ahmedabad festivallerine katılmış ve ülkemizi gururla temsil etmiştik. Bu sefer Hindistan’ın Telangana eyaletinin Haydarabad şehrinde düzenlenen festival için davet aldık.

Daha önce katıldığımız pek çok festivalde olduğu gibi, bu kez T.C. Telangana Başkonsolosluğumuz da bizleri desteklemek için, T.C. Haydarabad Konsolosu Kadir Ulu bey’in başkanlık ettiği bir heyetle festivalimizde bizi yalnız bırakmadı, bundan dolayı kendilerine şükranlarımızı iletmek isteriz. Sayın konsolosumuz Kadir bey etkinliğimize ailesi ve başkonsolosluk görevlisi iki misafirle birlikte katılarak bizi çok mutlu etti. Kadir bey’in küçük kızları ile birlikte atölye çalışması yaparak Türk Bayrağı motifli uçurtmalar hediye ettik, eşi hanımefendinin getirdiği kahvaltıyı standımızın önünde hoş sohbet eşliğinde yedik ve gerçekten kendimizi sanki Türkiye’deymişiz gibi hissettik. Sayın konsolosumuz ve eşi hanımefendiye çok teşekkür ediyoruz.

Uluslararası Telangana uçurtma festivalinin açılışını yapan Telangana başbakanı ve Hindistan Hükümeti Enerji Bakanı Mister Kalvakumtla Taraka Romarao’ya 2 tane Türk Bayraklı uçurtma ve 1.5×2.25 ebadında Türk Bayrağı hediye ettik birlikte fotoğraf çektirdik.

Türk Uçurtma Takımı olarak Hindistan’a 15 değişik uçurtma götürdük. İçlerinde oldukça özel uçurtmalarımız vardı, bunlardan bir tanesi 60 metrekarelik dev Türk Bayrağı uçurtma, bir diğeri ise 150 tane Türk Bayrağı uçurtmadan oluşan ve tek ipte uçurulan 240 metrelik tren uçurtma, bir diğeri ise Türkiye’nin en büyük uçurtması olan 100 m2’lik (10×10) devasa vatoz balığı uçurtmaydı. Bunların dışında çeşitli boylarda ve karakterlerde ilginç uçurtmalarımızı da uçurma imkânı bulduk. Gittiğimiz her ülkede dev boyutu ile havalarda süzülen Türk Bayrağı uçurtma herkesin ilgisini çekiyor ve pek çok uluslararası TV kanallarında haberimiz yapılıyor, Haydarabad’da da aynı ilgi ve alakayı gördük. 6 TV kanalı ve bir o kadar da yazılı basın takımımızla röportajlar gerçekleştirdi, bunların bir kısmını haberlerde biz de gördük.

Ayrıca, bu festivalde yaptığımız uçurtma atölyelerinde Hindistan’lı çocuklara Türk Bayraklı uçurtmalar yaptırarak ülkemizin tanıtımını en üst düzeyde gerçekleştirdiğimize inanıyoruz

Festivalin bir başka kazanımı ise farklı ülkelerden topladığımız uçurtma ve ilgili ürünleriydi. Sri Lanka uçurtma takımından tam 14 tane geleneksel Sri Lanka uçurtmasını hediye alarak koleksiyonumuz için güzel bir kazanım elde etmiş olduk.

Uluslararası Telangana Uçurtma Festivali ödül dağıtım gecesinde, Türk Uçurtma Takımının ödülünü ise Telangana Kültür ve Turizm Bakanı Mister Srinivash Gaud’un elinden aldık ve anı fotoğraflarla kayıt altına aldık.

Uluslararası Telangana uçurtma festivalinin ertesi günü tüm katılımcıları sürpriz bir kararla bir başka şehirdeki uçurtma festivale götürdüler ve Hindistan’daki ikinci festivalimiz Telangana Eyaleti, Mahabubnagar şehrindeki uluslararası uçurtma festivali oldu. Burada da bir günlük bir festival daha yaparak Hindistan’daki uçurtma festivalimizi iki ayrı şehirde, iki ayrı festivalle noktalamış olduk

Ülkemize dönüşte de farklı ülkelere ait onlarca uçurtma ve uçurtma ile ilgili ürünler getirerek ülkemizin tek, dünyanın ise 18 uçurtma müzesinden birisi olan “İstanbul Uçurtma Müzesi” koleksiyonuna katkıda bulunduk. Uçurtma müzesindeki 39 ülkeye ait koleksiyon da genellikle bu şekilde toplanmıştır. Dedi.