Mehmet Naci Aköz | Çin – Shenzhen’de

Müze ne zaman kuruldu, koleksiyondaki ürünler nasıl toplandı

Uçrtma Müzesindeki koleksiyonun en özel uçurtmaları arasında yer alan Çin uçurtmaları nasıl elde edildi.

Türkiye adına katıldığım uluslar arası uçurtma festivallerinden biri olan Shenzhen uçurtma festivali için 27 Ekim 2011 yılında Çin’deydim.

Tüm yurtdışı gezilerimi aynı zamanda uçurtma müzesi koleksiyonuna yeni ürünler eklemek adına değerlendiriyorum.

Shenzhen uluslar arası uçurtma festivali de uçurtma müzesi için bulunmaz bir imkândı benim için, Yeni ülkelerin uçurtma takımları ile karşılaşmak, onlardan alacağım yeni uçurtma ve uçurtma ile ilgili farklı ürünler uçurtma müzesindeki koleksiyonumun çok daha genişlemesine neden olacaktı.

Shenzhen uluslar arası uçurtma festivaline Türkiye adına katıldığımda benim dışımda, Yeni Zelanda, İsviçre, Kore, Malezya, Almanya, Tayland, Endonezya, Hong Kong,  Macaao, Tayvan, Brunei, İspanya ve çok sayıda Çin içinden uçurtma takımlarını etkinlik alanında gördüm.

Türkiye’nin Antalya sahilleri gibi şahane bir kumsalı olan deniz kenarında sakin bir kentteydim, yer kumsal, gök uçurtma doluydu.

Hem festivale götürdüğüm uçurtmaları uçurdum, hem de Türkiye çadırında çocuklar için yaptığım uçurtma atölyesi ile yoğun bir ilgile karşılaştım, 100’e yakın çocuk Türk Bayraklı Türk modeli uçurtmasını yapıp uçurdular.

Tüm uçurtmacılarla 3 gün boyunca kurduğum iyi ikili ilişkiler sonucunda pek çoğundan uçurtma ve uçurtma ile ilgili ürünler topladım, tüm bu ürünler uçurtma müzesine yeni bir soluk getirdi.

Aynı zamanda, dünyadaki uluslar arası uçurtmacılarla ilişkilerimi pekiştirmek de benim için ayrı bir kazanım oldu.