MEHMET NACİ AKÖZ UÇURTMANIN PEŞİNDE MALEZYA’NIN JOHOR LAYANG LAYANG UÇURTMA MÜZESİ VE UÇURTMACILAR ŞEHRİ KELANTAN’DA

Bugüne kadar 30’a yakın ülke ve onlarca şehir gördüm, bunların çoğuna uçurtma sayesinde gittim, işte bunlardan birisi de 2013 yılında ilk kez gittiğim Malezya’nın Johor şehriydi.

Dünyanın önemli uçurtma müzelerinden birisi olan ve Johor Belediyesi tarafından kurulan Layang Layang Kite Museum (Johor Uçurtma Müzesi) görmeyi en çok istediğim uçurtma müzelerinden birisiydi

Türkiye İhracatçılar Birliği (TİM) nin organizasyonunda Malezya – Türk İşadamları heyetiyle yapılacak bir toplantı nedeniyle 2013 Aralık ayında Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’a gittim, yurtdışına hangi sebeple olursa olsun, her çıktığımda mutlaka o ülkenin uçurtmacıları ile bağlantı kuruyorum ve kendilerini ziyaret etmeye çalışıyorum.

Kuala Lumpur’dan bir araç ve şöför ayarlayarak Johor’a gittim (Gelişen olaylar neddeniyle daha sonra Kelantan’a da gitmemi gerektirdi) (Taksi ile Ankara-İstanbul-Erzurum-Ankara benzeri bir seyahat yaptım, tam 56 saatte)

Daha önceden yazışmalarla tanıdığım, Johor uçurtma müzesi yöneticisi arkadaşım Ahmet Mat Taib’e 2013 yılı Aralık ayında bir sabah sürprizi yaparak müze açılmadan kapıda beklemeye başladım. 09.30’da görevli gelip kapıyı açtığında kendimi tanıtıp Ahmet’le görüşmek ve müzeyi gezmek istediğimi söyledim.

Bir koşuşturma ve telefon trafiği sonrası Ahmet, bir başka yönetici ile müzeye geldi ve hem ben, hem de kendisi oldukça mutlu olduk.

Kısa bir selamlaşma ve sabah kahvaltısı sonrası müzeyi dolaştık, bol miktarda bilgi aldım ve müzedeki hemen her objeyi, ayrıntıyı fotoğrafladım.

Gün içinde uçurtma atölyesi yaparak Türk modeli uçurtmalar ürettim ve müzeye hediye ettim, müzenin anı defterini yazdım, Ahmet’te bana bir tane müzeden uçurtma hediye etti.

Gezinin sonlarına doğru Ahmet’e, geleneksel Malezya uçurtmalarından satın almak ve İstanbul’daki kendi müzeme götürmek istediğimi söylediğimde şaşırtıcı bir cevap aldım.

Johor şehrinde geleneksel Malezya uçurtmasının bulunmasının zor olduğu, ancak Kelantan şehrine gidersem orada çokça uçurtmacı dükkanı bulabileceğimi söyledi.

Bu arada, Johor ile Kelantan’ın arası uçakla bile 2 saat (İstanbul-Erzurum gibi)

Karşılaştığım bu cevap sonrası programımı değiştirip uzattım ve Johor’a geldiğim araçla Kelantan’a yola çıktım, 9 saat sonra Kelantan’a ulaştık.

İsmen tanıdığım ve “Çok iyi uçurtma ustası” olarak önerilen Bay Kalimi’nin dükkanına ulaştık.

Tanışma faslından sonra Türk modeli uçurtmaların yapımını kendisine uygulamalı olarak gösterdim ve tamamı geleneksel Malezya uçurtması olan 12 adet uçurtma aldım, 3 tane de kendisi hediye etti, oldukça ilkel bir paketleme yaparak oradan ayrıldık.

Ancak şoförümün uyarısı ile araçla Kuala Lumpur’a gitmem halinde uçağı kaçırabileceğimi fark ettim ve Kelantan’dan iç hatlar uçağına binerek direk Kuala Lumpur’a uçtum ve ucu ucuna uçağıma yetiştim.

Tüm bunları sıfır İngilizcem, ancak iyi derece beden dilimle gerçekleştirmiş olmam da ayrı bir ilginçlikti

İstanbul’a döndüğümde gerçekten çok yorulmuş, çok sıkıntı çekmiş, çok da para harcamış olmama rağmen, müzeye kazandırdığım 12 geleneksel Malezya uçurtmasını her gördüğümde “İyi ki Malezya’ya gitmişim” diyorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir