Uçurtma Okulunun Konuğu Gaia Dergisi

İstanbul Üsküdar’da bulunan Üsküdar Belediyesi Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi yenilenmiş yüzü ve yeni içerikleriyle uçurtma severlere hizmet veriyor.

Koleksiyonundaki uçurtmalara yenilerini ekleyen  müzenin bünyesinde ayrıca bir Uçurtma Okulu ve dünyanın ilk ve tek uçurtma kütüphanesi bulunuyor.

Türkiye’nin ilk ve tek, dünyanın da 18 uçurtma müzesinden biri olan Üsküdar Belediyesi Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi, 2019 uçurtma mevsimine yeniliklerle giriyor.

Ülkemizi uluslararası uçurtma etkinliklerinde başarıyla temsil eden müze kurucusu Mehmet Naci Aköz’ün, bugüne kadar katıldığı onlarca uluslararası festivallerin ardından yanında getirdiği uçurtmaları dâhil etmesiyle, müzenin koleksiyonundaki uçurtma sayısı sürekli olarak artıyor.

Son eklenenlerle birlikte, müzede uçurtmaları sergilenen ülke sayısı 36’ya, uçurtma ve uçurtma ile ilgili malzemelerin sayısı da 3000’e yaklaştı.

Uçurtma Atölyesi, Uçurtma Okulu oldu. Müze’deki yeniliklerden biri de Uçurtma Okulu. Daha önce müze bünyesinde küçük çaplı hizmet sunan Uçurtma Atölyesi’nin kapasitesi ve hizmet verdiği alan daha da genişletildi.

Önceleri öğrencilerin sadece kendi uçurtmalarını yaptığı bir yer olan atölyede, ziyaretçilere dünya uçurtma kültürü hakkında bilgiler verilmeye ve uçurtmalar detaylı olarak anlatılmaya başladı. Böylece atölye, geniş çaplı bir Uçurtma Okulu’na dönüştürülmüş oldu.

Üsküdar Belediyesi Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesinde müzeyi gezmek ve uçurtmaları incelemek ücretsiz.

Uçurtma severler, Uçurtma Okulu’ndan ise sadece malzeme bedeli ödeyerek uçurtma etkinliklerinden yararlanabiliyor. Okulda kendi uçurtmalarını yapmayı öğrenen ziyaretçiler, yaptıkları uçurtmayı alarak ayrılıyorlar.

“Uçurtma Kütüphanesi” Üsküdar Belediyesi Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi’ndeki yeniliklerden biri de; dünyada ilk ve tek olma özelliğine sahip ‘Gülen Okumuş Uçurtma Kütüphanesi’ Müze kurucularından Gülen Okumuş’un adını taşıyan kütüphanede kitap, dergi, katalog, afiş ve broşür gibi 400’ü aşkın ürünün yanı sıra, uçurtmayla ilgili film ve belgeseller içeren CD’ler, daha önce yapılmış ulusal ve uluslar arası festivalleri içeren yazılı ve görsel dokümanlar ve uçurtma konulu çeşitli belgeler bulunuyor.

Gülen Okumuş Uçurtma Kütüphanesi’nden, uçurtma konulu araştırmalar yapanlar, basın mensupları, öğrenciler ve uçurtma meraklıları ücretsiz yararlanabiliyor.

Üsküdar Belediyesi Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi Müdürü Ayşe Rayet Aracı, müzenin kurulduğu günden bu yana sürekli bir gelişim halinde olduğunu, hem içerik hem de hizmet verdiği kitle açısından sürekli büyüdüğünü belirterek;

“Amacımız uçurtma gibi sokak oyunları kültürümüzün en önemli oyuncaklarından birini geniş kitlelere tanıtmak, unutulmaya yüz tutan bu oyuncağı gelecek nesillere aktarmak.

Bunun için müzede bulunan koleksiyonun sayısını her geçen gün arttırıyoruz. İnsanların uçurtmaya olan ilgisini çekmek için daha ilginç, daha değişik, daha görkemli uçurtmaları müzeye kazandırmaya çalışıyoruz. Bu konuda hiçbir harcamadan ve yatırımdan kaçınmadık, kaçınmayacağız. Müzeyi dünyanın en büyük uçurtma müzelerinden biri yapmayı hedefliyoruz” diyor.

Üsküdar Belediyesi Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi, interaktif ve tiyatral bir anlatım tarzıyla konuklarını uçurtmalar ve uçurtma kültürü konusunda bilgilendiriyor ve onlara unutulmaz anlar yaşatıyor.

Müze kapsamındaki Uçurtma Okulu ise uçurtma yapımını öğrenmek ve/veya kendi uçurtmasını yapmak isteyenlere, konusunun uzmanı uçurtma eğitmenleri gözetiminde bu imkanı sunuyor.

Pazar hariç haftanın tüm günlerinde, mesai saatlerinde açık olan Üsküdar Belediyesi Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi’ni her yaştan uçurtmasever ziyaret edebiliyor.

Gerek uçurtmalar gerekse de müze hakkında bilgi almak isteyen uçurtma tutkunları, www.ucurtmamuzesi.net internet sitesi ve müzenin resmi sosyal medya hesaplarını ziyaret ederek veya 0216 553 23 37 nolu telefonu arayarak bilgi edinebiliyor.